Media & arkisto

Asumistukeen järkeä jo tällä viikolla? Uudistus etenee eduskunnassa

03.10.2017

Saadaanko asumistukeen viimein jokin järki? Se selviää jo tällä viikolla! Opiskelijoiden luoma poliittinen paine yleisen asumistuen ongelmista on saanut eduskunnan ympäristövaliokunnan etsimään keinoja lopettaa kimppakämpissä asujien syrjiminen ja tuen saajien parisuhteiden kyttääminen.

Ympäristövaliokunta kuulee viikon aikana asumistuesta Kelaa, sosiaali- ja terveysministeriötä, opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä ympäristöministeriötä – eli kaikkia asumistukea koskevan lainsäädännön uudistamiseen tarvittavia toimijoita.

Kuten pari viikkoa sitten kerroimme (https://www.facebook.com/HYY.HUS/posts/10154651386301986), ympäristövaliokunta on kanssamme samaa mieltä siitä, että Kelan tulkinnat kämppisten avoliitoista vaikeuttavat opiskelijoiden asumista käsittämättömällä tavalla.

Valiokunta keskustelee ministeriöiden ja Kelan kanssa asumistuen ruokakuntakohtaisuudesta, kimppa-asumisen helpottamisesta ja todennäköisesti myös nyt lausuntokierroksella olevasta osa-asunnon normista (ks. https://www.facebook.com/HYY.HUS/posts/10154658338036986).

Viestimme siitä, että ei ole Kelan asia tulkita ihmisten parisuhteita ja vaikeuttaa kimppakämpissä asumista, alkaa mennä perille. Kela on tietojemme mukaan alkanut valmistautua päivittämään käsitystään ruokakuntakohtaisuudesta. Kelan aloitteellisuutta tarvitaan, jotta sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan ohjeistaisi lainsäädännöllä Kelaa muuttamaan toimintaansa.

Se, mihin suuntaan asumistukea aletaan uudistaa, selviää siis pitkälti tällä viikolla. Nyt on pidettävä painetta yllä: #äläkelaamunsuhdetta!