Virheviesti

Notice: Only variables should be passed by reference funktiossa hyy_utils_i18n_translate_path() (rivi 193 tiedostossa /biz/1/hyy/git/drupal/modules/hyy_utils/hyy_utils.module).×

Media & arkisto

Uutiset

Lauri puvussa

Demokraattisuuden lisääminen yliopistolla on HYYn tärkeä päämäärä. Tavoitteenamme on mahdollisimman autonominen yliopistoyhteisö, jonka jäseniä ovat yliopiston henkilöstö ja opiskelijat. Näkemyksemme mukaan mahdollisimman demokraattisesti hallittu ja yhteisöllinen yliopisto pystyy parhaiten toteuttamaan vaatimuksia akateemisesta vapaudesta, korkeatasoisesta tieteestä sekä parhaasta mahdollisesta yhteisöstä opiskella ja tehdä työtä. 

Yhteisöllisyys on 150. juhlavuotemme teema. Yhtenä tähän liittyvänä kärkenä on niin sanotun tasakolmikannan tavoitteleminen Helsingin yliopiston hallinnossa. Vuoden 1991 yliopistolaista asti meillä on ollut kolmikanta, jonka mukaan yliopistojen hallintoelimissä on niin professorien, muun henkilöstön kuin opiskelijoiden edustus. Kuitenkin Helsingissä, toisin kuin monissa muissa yliopistoissa, ryhmien paikkamäärät eivät mene tasan. Meidän mielestämme ei ole perusteltua, että muulla henkilöstöllä ja opiskelijoilla on kolmikantaisissa hallintoelimissä vähemmän edustajia kuin professoreilla. Olemme yhtä tärkeä osa yliopistoyhteisöä ja lukumääräisesti suurempi joukko.

Onneksi kuluvan vuoden keväällä Helsingin yliopistossa otettiin jo askel oikeaan suuntaan, kun yliopistokollegion puheenjohtajistoon valittiin opiskelija. Nyt yliopiston ylimmän päättävän elimen johdosta löytyy tasakolmikannan mukaisesti kaikkien yliopistoyhteisön ryhmien edustus. Toimielinten ja koko yliopistoyhteisön jäsenille tasakolmikanta viestii siitä, että kaikki yhteisön jäsenet ovat päätöksenteossa yhtä arvokkaita. 


Suomessa käydään tällä hetkellä myös perustavanlaatuista kamppailua yliopistodemokratian tulevaisuudesta. Tampere3-prosessista on pitkin kevättä kuulunut toinen toistaan hälyttävämpiä uutisia siitä, miten uudessa säätiöyliopistossa tietoisesti halutaan minimoida yhteisön osallistumismahdollisuuksia ja hävitetään sitä demokraattista hallintokulttuuria, joka Tampereen yliopistossa on vallinnut. Siksi meidän tulee vaikuttaa yhdessä siihen, ettei yliopistodemokratian romuttamisesta tule epätoivottavaa kansallista trendiä.

Juhlavuotemme yhteisöllisyyden viesti tulee ymmärtää koko korkeakoulukentällä: luomalla yhteisöllistä, demokraattista ja jäseniään arvostavaa tiedeyhteisöä, tuotamme parhaat edellytykset korkeatasoiselle koulutukselle ja huippututkimukselle. HYY ja muut ylioppilaskunnat osallistuvat osaltaan toimivan ja demokraattisen yhteisön luomiseen.  Koulutamme ja tuemme yliopiston hallinnossa toimivia opiskelijoita niin, että heillä on vähintään yhtä hyvät edellytykset kuin muilla ryhmien jäsenillä tehdä perusteltuja päätöksiä.

Yhteisön arvostus ei näy parhaiten mainintana juhlapuheissa, vaan antamalla sille valtaa.

Lauri Linna, HYYn hallituksen puheenjohtaja

Syksyllä HYY järjestää perinteisesti yhdessä yliopiston kanssa erilliset tarranjakopisteet. Tarranjakopisteiltä HYYn jäsenet voivat noutaa lukuvuositarran ja kalenterin.

Työ on välillä hyvin hektistä ja vaatii Oodi-järjestelmän käyttöä ja tarkkuutta siinä. Tehtävässä pärjää, jos on huolellinen, ystävällinen ja asiakaspalveluhenkinen. Tarranjakopisteet sijaitsevat Kaisa-kirjastossa, Meilahdessa, Kumpulassa ja Viikissä.

Työ kestää paikasta riippuen 6.8.–14.9. tai 24.8.–14.9. ja työvuorot vaihtelevat päivän mukaan, ollen keskimäärin n. 5 tuntia päivässä. Työstä maksetaan 9 euroa tunnilta ja koko palkka maksetaan työrupeaman jälkeen tuntilistojen mukaan.

Työn koulutustilaisuudet pidetään elokuussa to 2.8. klo 9.00 ylioppilaskunnalla ja pe 3.8. klo 9.00 yliopiston tiloissa. Koulutustilaisuudet ovat erillisiä ja molempiin on osallistuttava. Näissä koulutuksissa käydään läpi yleisiä ohjeita, Oodin toimintaa ja muita työhön vaikuttavia seikkoja. Myös koulutusajalta maksetaan palkkaa.

Edellytämme, että olet valmis sitoutumaan työhön koko vaaditun ajan ja että sinulla on voimassaoleva yliopiston käyttäjätunnus. Jos kiinnostuit, laita lyhyt vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen merja.viitasalo@hyy.fi. Kannattaa toimia ripeästi, sillä paikat täytetään mahdollisimman nopeasti!

HYY on valinnut kasvatustieteen opiskelijat Elina Niemisen ja Marika Tuomisen vuoden 2018 vuosijuhlamestareiksi! Tämä vuosi on ainutlaatuinen vuosijuhlamestareillemme, sillä HYY juhlii 150-juhlavuottaan. 

Elina on aiemmin toiminut vuosijuhlamestarina niin HYYssä 2016 kuin myös Kopeda ry:n ja Condus ry:n vuosijuhlilla 2014 ja 2013. Lisäksi Elina toimi viime vuonna HYYn hallituksessa vastuualueinaan tapahtumat, järjestöviestintä ja vapaaehtoiset. Tällä hetkellä Elina työskentelee vapaaehtoiskoordinaattorina Ruisrockissa.

Marika on puolestaan toiminut Condus ry:n vuosijuhlamestarina 2015 ja Peduca ry:n puheenjohtajana, taloudenhoitajana sekä fuksi- ja tutorvastaavana 2014-2016. Vahvan järjestötaustan lisäksi Marika on toiminut aktiivisesti HYYn järjestövaliokunnassa ja viestintävastaavana HYAL ry:ssä ja Manta Crew’ssa vuosina 2017-2018. Tällä hetkellä Marika työskentelee projektituottajana Heurekassa.

Molempien uusien vuosijuhlamestareiden vahvuuksiin kuuluu tapahtumatuottaminen, tiimityöskentely, vuorovaikutustaidot sekä viestintä. Elina ja Marika kommentoivat tulevaa tehtävää näin: 

”Me halutaan tehdä HYY150-vuosijuhlasta upea ja unohtumaton elämys, joka tuo yhteen koko HYY-yhteisön. Vuosijuhla, joka muistetaan vielä seuraavatkin 150 vuotta. Tämä vuosijuhla on HYY150-juhlavuoden huipentuma, joka kokoaa HYYn jäsenet, alumnit sekä sidosryhmät juhlimaan yhdessä meidän ylioppilaskuntaa. Me halutaan tehdä pöytäjuhla, johon jokainen voi kokea olevansa tervetullut ja jatkot, joissa voi tanssia aamuun asti sekä tietenkin sillis, jossa juhlat jatkuu myös seuraavana päivänä. Juhla joka on opiskelijoiden näköinen ja jossa perinteitä uskalletaan rohkeasti uudistaa. Me halutaan vuosijuhlatiimi, jossa on vapaaehtoisia monesta eri taustasta ja tiedekunnasta. Me ollaan kokeneita vapaaehtoisten innostajia ja johtajia, ja halutaan antaa vuosijuhlatiimin jäsenille mahdollisuus päästä kehittymään tapahtumien järjestämisessä ja tekemään opiskelijayhteisön suurinta juhlaa yhdessä huikealla meiningillä! Tämä juhla on meille mahdollisuus haastaa ja ylittää itsemme ja näyttää mihin me oikeasti pystytään!”

HYY onnittelee vastavalittuja vuosijuhlamestareita! Tehtävässään Elina ja Marika aloittavat heti kesäkuussa. HYYn 150. vuosijuhla ja synttäribilejatkot järjestetään lauantaina 24.11.2018.

Pöytäjuhlan ja yön synttäribileiden liput tulevat myyntiin syksyllä.

Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa tulevasta vuosijuhlasta? Liity HYYn vuosijuhlan postituslistalle täällä!

Lisätietoja:

Arttu Lehtinen
HYYn tuottaja
arttu.lehtinen@hyy.fi

Elina Nieminen
Vuosijuhlamestari
elina.nieminen@hyy.fi

Marika Tuominen
Vuosijuhlamestari
marika.tuominen@hyy.fi

Haluatko päästä päättämään yliopiston rahastojen jakamista apurahoista, palkinnoista ja stipendeistä? Oletko kiinnostunut oppimaan, miten rahastot toimivat? Jos innostuit, tiedekuntasi tieteenalarahaston hoitokunta on sinulle oivallinen mahdollisuus!

HYY etsii opiskelijaedustajia kaikkien kampusten tieteenalarahastojen hoitokuntiin. Kiinnostuitko? Hae pian, sillä hakuaika päättyy ma 18.6. klo 14.00! Lisätietoa hoitokunnista ja hakemisesta löydät alta.

Viikin kampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta edustaa eläinlääketieteen, farmasian, bio- ja ympäristötieteiden sekä maatalous-metsätieteiden aloja. Hoitokuntaan etsitään kahta (2) opiskelijajäsentä, joiden tulee olla läsnäolevia eläinlääketieteellisen tiedekunnan, farmasian tiedekunnan, bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tai maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Ylioppilaskunta pyrkii huomioimaan eri alojen edustuksen valintoja tehdessään. Lisätietoa hakuilmoituksesta.

Meilahden kampuksen tieteenalarahaston hoitokunta edustaa lääketieteen aloja. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla läsnäoleva lääketieteellisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Kumpulan kampuksen tieteenalarahaston hoitokunta edustaa matematiikan ja luonnontieteiden aloja. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Keskustakampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta 1 edustaa humanistisia tieteitä. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla läsnäoleva humanistisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Keskustakampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta 2 edustaa oikeustieteen, teologian, yhteiskunnallisten tieteiden sekä kasvatustieteen aloja. Hoitokuntaan etsitään kahta (2) opiskelijajäsentä, joiden tulee olla oikeustieteellisen tiedekunnan, teologisen tiedekunnan, valtiotieteellisen tiedekunnan tai kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Ylioppilaskunta pyrkii huomioimaan eri alojen edustuksen valintoja tehdessään. Lisätietoja hakuilmoituksesta.


Hoitokuntien tehtävänä on julistaa haettavaksi rahastoihin lahjoitetuista varoista jaettavat apurahat, palkinnot, stipendit ja muut mahdolliset hakuun avattavat tuet sekä tehdä päätökset näiden myöntämisestä. Hoitokuntien kokouskieli on suomi.

Lisätiedot:
Jenna Sorjonen
Koulutuspoliittinen asiantuntija
jenna.sorjonen(at)hyy.fi
0503255202