Virheviesti

Notice: Only variables should be passed by reference funktiossa hyy_utils_i18n_translate_path() (rivi 193 tiedostossa /biz/1/hyy/git/drupal/modules/hyy_utils/hyy_utils.module).×

Media & arkisto

Uutiset

HAKU YLIOPPILASKUNNAN JA HYY YHTYMÄN TALOUSPAIKOILLE

Ylioppilaskunnan hallitus hakee ylioppilaskunnan taloudesta kiinnostuneita ja siihen perehtyneitä aktiivisia opiskelijoita HYY Yhtymän sekä Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallitukseen. Hallituksen jäsenet toimivat HYYn jäsenten edustajina yrityksen hallinnossa. Valinnat tehdään edustajistoryhmien suosittelemien henkilöiden joukosta. Edustajistoryhmät voivat suositella haluamaansa määrää henkilöitä. Keskeisiä kriteereitä valinnoissa ovat henkilön sitoutuminen tehtävään ja kokemus HYY Yhtymän toiminnasta tai Yhtymän toimialoilta, kuten kiinteistö-, ravintola- ja sijoitusalalta. HYY Yhtymän hallintokielenä on suomi ja hakijoiden oletetaan pystyvän työskennellä suomeksi. Talouspaikoille hakeville järjestetään koulutusta 12.2 klo 14-16 Uuden ylioppilastalon Wilhelmsson-salissa (Mannerhemintie 5 A, 5. krs.), johon osallistuminen katsotaan eduksi erityisesti, mikäli ei aiemmin ole toiminut HYYn tai HYY Yhtymän talouspaikoilla. Ilmoittautumiset koulutukseen 11.2 mennessä osoitteeseen amanda.pasanen@hyy.fi. Hallitusten toimikausi on 1.4.2018 – 31.3.2019.

 

Haettavat tehtävät:

HYY Yhtymän hallitus toimii Yhtymän emoyhteisön eli HYYn kiinteistötalouden ja Oy HYY-Yhtiöt Ab:n ja sen konsernin hallituksena. Hallitus muun muassa valmistelee ylioppilaskunnan omistamien kiinteistöjen tavoitebudjetit sekä edustajiston päätettävät tilinpäätökset ja kiinteistöasiat, valvoo kiinteistöjen talouden toimeenpanoa ja hyväksyy kiinteistöjä koskevat investoinnit toimivaltansa puitteissa. Yhtymähallitus myös ohjaa ja valvoo ylioppilaskunnan sijoitustoimintaa. HYY Yhtymän liikevaihto on noin 30 milj. €.

 

Haku HYY Yhtymän hallituksen jäseneksi (5 opiskelijajäsentä):

Ennakkotehtävät:

  1. ”Kerro mitä juuri sinä toisit HYY Yhtymän hallitukseen.” (1000 merkkiä ilman välilyöntejä)

  2. ”Nykyisessä strategiassa linjataan, että ylioppilaskunnan on oltava jäsenmaksuton vuoteen 2025 mennessä. Arvioi tavoitetta Yhtymän näkökulmasta ja visioi tiekarttaa tavoitteen saavuttamiseksi.” (1 sivu)

  3. ”Oheinen aineisto kuvaa Yhtiö Oy Ab:n liikevaihtoa vuosien 2013-2017 osalta. Kyseessä on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kiinteistöalan yritys, jonka liikevaihto on noin 30 milj. €. Yhtiö Oy Ab:n omistamat kiinteistöt ovat pääasiassa vuokrattavia liiketiloja. Analysoi Yhtiö Oy Ab:n tuloslaskelmaa, tasetta annetun aineiston pohjalta ja avaa, kuinka päädyit tähän analyysiin.” (1 sivu)
    Tuloslaskelman ja tulostiedotteen löydät täältä:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BZrvDA-WTYbvxBqZJKkRl3S4W48XVL-lMn_hKLp2IU4/edit?usp=sharing

 

Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallitus käsittelee Ylioppilaslehden kustantamiseen ja markkinointiin liittyvät talousasiat ja esittää ylioppilaskunnan hallituksen vahvistettavaksi vuotuisen tavoitebudjetin ja tilinpäätöksen. Yhtiön liikevaihto on noin 0,7 milj. €.

Haku Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi:

Ennakkotehtävät puheenjohtajalle:

  1. ”Arvioi Ylioppilaslehden strategisia valintoja ja mitä pitäisi tehdä tulevaisuudessa".

  2. ”Analysoi Ylioppilaslehden toimintaympäristön ja lehtikentän muutoksia seuraavan 5 vuoden aikana.".

Haku Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallituksen jäseneksi (3-7 opiskelijajäsentä):

Ennakkotehtävä hallituksen jäsenelle: ” Analysoi Ylioppilaslehden toimintaympäristön ja lehtikentän muutoksia seuraavan 5 vuoden aikana.”

 

Hakuohjeet

HYYn hallitukselle osoitetut ennakkotehtävät (yksipuoleinen A4-sivu/tehtävä) tulee toimittaa edustajistoryhmäsi puheenjohtajistolle. Ryhmäpuheenjohtajat toimittavat oman ryhmänsä hakijoiden ennakkotehtävät osoitteeseen hallinto@hyy.fi. Lisäksi Ylioppilaslehden kustannus Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi hakevat lähettävät ansioluettelon.

Dokumenttien tulee olla ylioppilaskunnalla perillä tiistaina 27.2.2018 klo 23.59 mennessä, myöhässä tulleita hakemuksia ei oteta huomioon. Valintatyöryhmä käsittelee ennakkotehtävät anonyymisti.

Huomioithan, että voit tulla valituksi vain toiseen hallitukseen. HYY Yhtymän hallintoneuvoston jäsen ei voi toimia samaan aikaan HYY Yhtymän hallituksen jäsenenä. Valituille henkilöille annetaan koulutusta toimikauden alussa.

 

Lisätietoja:

HYYn hallituksen jäsen Amanda Pasanen puh. 050 595 0327, amanda.pasanen@hyy.fi

HYY Yhtymä on vastuullinen ja vakavarainen monialakonserni, joka toimii kiinteistö-, ravintola-, majoitus- ja sijoitusalalla.

HYY hakee puheenjohtajaa HYY Yhtymän hallitukselle. HYY Yhtymän hallituksen puheenjohtajaksi hakevalla tulee olla vankkaa kokemusta HYY Yhtymän omistajahallinnosta ja näkemystä liiketoiminnan kehittämisestä. Puheenjohtajan tulee olla nykyinen tai entinen HYYn jäsen. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen vaatii kykyä johtajuuteen, vastuullisuuteen ja yhteistyöhön sekä omistajan että yhtymäjohdon kanssa sekä ymmärrystä opiskelijuudesta. Työskentely on osin hyvin itsenäistä ja vaatii kohtuullista ajallista panostusta. Tehtävästä maksetaan palkkio.  

Hallituksen johtamisen lisäksi puheenjohtajan tehtäviin kuuluu mm. yhtymähallituksen valiokuntien puheenjohtaminen ja käsiteltävien asioiden esittely yhtiökokoukselle. Katsomme eduksi kokemuksen ylioppilaskunnassa toimimisesta ja yritystoiminnasta ylioppilaskunnan ulkopuolelta.

HYY Yhtymän hallitus toimii ylioppilaskunnan kiinteistötalouden hallituksena sekä Oy HYY-Yhtiöt Ab:n hallituksena. Hallitus valmistelee ylioppilaskunnan omistamien kiinteistöjen tavoitebudjetit sekä edustajiston päätettävät tilinpäätökset ja kiinteistöasiat, valvoo kiinteistöjen talouden toimeenpanoa ja hyväksyy kiinteistöjä koskevat investoinnit toimivaltansa puitteissa. Yhtymähallitus myös ohjaa ja valvoo ylioppilaskunnan sijoitustoimintaa. HYY Yhtymästä saa lisätietoa osoitteesta yhtyma.hyy.fi.

Toimikausi HYY Yhtymän hallituksen puheenjohtajan tehtävissä on 4/2018 - 3/2019. HYYn hallitukselle osoitetut vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen tulee toimittaa osoitteella Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Mannerheimintie 5 A, 2. kerros, 00100 Helsinki tai sähköisesti osoitteeseen hallinto@hyy.fi. Hakemusten tulee olla perillä viimeistään 18.2.2018 klo 23.59. Osa hakijoista kutsutaan haastatteluihin, jotka pidetään 23.2.2018 klo 16 alkaen ylioppilaskunnan tiloissa (Mannerheimintie 5 A, 2. kerros). Haastatteluun kutsuttaville ilmoitetaan asiasta viimeistään 21.2.2018.

Lisätiedot:

HYYn hallituksen puheenjohtaja 2018 Lauri Linna (lauri.linna@hyy.fi

HYY täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Alkaneen juhlavuoden kunniaksi HYY kätki 150 jäsenilleen osoitettua syntymäpäivälahjaa Helsingin yliopiston kampusalueille. Paketit jätettiin satunnaisesti löydettäviksi torstaina 1.2. Paketeista löytyi esimerkiksi leffalippuja ja värityskyniä sekä kestäviin valintoihin rohkaisevia kestomukeja, hyötykasvien siemeniä ja ympäristöystävällistä glitteriä.

Lahjatempauksen kautta HYY muistutti juhlavuoden olevan jokaisen ylioppilaskunnan jäsenen juhla.

”Juhlavuoden teema on yhteisöllisyys”, kertoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Lauri Linna. ”Ylioppilaskunta on yhteisö, johon jokainen opiskelija jättää oman jälkensä. Siksi juhlavuosi on omistettu kaikille, joille HYY on tarjonnut tukea, turvaa ja loputtomasti mahdollisuuksia.”

150 vuotta parempaa tulevaisuutta
 
Vuosi 2018 on HYYn jäsenille yhtä juhlaa.

Keväällä HYYn jäsenet lakittavat Mantan ja vappuaattoa juhlitaan perinteisissä merkeissä Ullanlinnanmäellä. Suursitsit valtaavat Senaatintorin jälleen toukokuussa. Toukokuussa vietetään myös Floran päivää, joka järjestetään tänä vuonna Meilahden kampuksella. Uusi lukuvuosi käynnistetään tuttuun tapaan syyskuussa Avajaiskarnevaalien ja Fuksiseikkailun kautta. Juhlavuosi päättyy joulukuussa perinteiseen ylioppilaiden juhlakulkueeseen itsenäisyyspäivänä.

Sitä ennen 150-vuotista ylioppilaskuntaa juhlitaan kaksiviikkoisella HYY150-festivaalilla 10.–24.11. Festivaali kokoaa yhteen HYYn järjestöjen ja valiokuntien parhaat tapahtumat, ja se huipentuu kaikkien aikojen vuosijuhlaan. HYY150-festivaalista ja muista juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan HYYn viestintäkanavissa.

Juhlavuonna HYY muistuttaa opiskelijoiden roolista yhteiskunnan voimavarana. HYY on pyrkinyt edistämään sekä opiskelijoiden että koko maailman hyvinvointia koko 150-vuotisen historiansa ajan. Samalla linjalla aiotaan jatkaa myös seuraavien 150 vuoden ajan.

”Ylioppilaskunta on maailmaa muuttava voima, joka on mukana luomassa hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa", Linna tiivistää.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ajaa vauhdilla eteenpäin korkeakouluja koskevaa opiskelijavalintauudistusta (http://minedu.fi/opiskelijavalinnat-ja-yhteistyo). Uudistuksen myötä vuodesta 2020 lähtien yli puolet opiskelupaikoista määräytyisi ylioppilastodistuksen perusteella.  Uudistuksella OKM tavoittelee nopeampaa siirtymää lukiosta korkeakouluihin.

Tässä tekstissä nostan esille kolme keskeistä huomiota opiskelijavalintauudistuksen toteutuksesta.

1) Aikataulu on liian tiukka

Lukiolaiset, joita uudistus koskee, ovat jo aloittaneet opintonsa ja tehneet ylioppilaskirjoituksiin vaikuttavia valintoja opiskeltavien aineiden suhteen. Näin kireällä aikataululla toteutettu uudistus ei kohtele lukiolaisia oikeudenmukaisesti ja anna lukioille riittävää aikaa uudistua.

Myös yliopistoilla on haasteita sen suhteen, miten todistusvalinta saadaan sovitettua yhteen rinnalla säilyvien pääsykoevalintojen kanssa. Ongelma syntyy aikataulusta: todistusvalinnan jälkeen valitsematta jääneiden on pystyttävä yhä ilmoittautumaan pääsykokeisiin, joiden tulosten on oltava selvillä riittävän varhain, jotta opiskelija ehtii hankkimaan asunnon ja osallistumaan hakukohteen orientaatioviikkoihin. Pitkälle automatisoitu tietojärjestelmäpohjainen valintaprosessi voisi auttaa, mutta järjestelmien kehittäminen vie aikaa.

2) Lukio muuttuu ja sen on muututtava

Lukion yleissivistävyys vähenee, koska opiskelijoilla on paine lukea vain korkeakouluhaussa hyödyttäviä aineita. Samalla valmennuskurssit saattavat siirtyä lukioihin ja opinnot lukiossa pidentyä entistä useammalle nelivuotisiksi. Jos näin käy, toive toiselta asteelta korkea-asteelle siirtymisen nopeutumisesta valuu hiekkaan.

On kohtuuton vaatimus, että Hylkysyrjällä kasvanut 16-vuotias osaa varmuudella ennakoida tulevaisuudessa opiskelemansa tieteenalan. Myös jatkossa on tärkeää, että koulutuspolulla on mahdollista tehdä virheitä, ja myöhään kypsyneilläkin säilyy väylä korkeakouluopintoihin.

Esimerkkejä lukiossa heikosti pärjänneistä, mutta elämässä kelvollisesti menestyneistä ei tarvitse etsiä kaukaa: jatkokaudelle valitun tasavallan presidentti Sauli Niinistön lukion lukuaineiden keskiarvo oli 6,5 (https://yle.fi/uutiset/3-6140770).

On uudistuksesta mitä mieltä hyvänsä, toteutuessaan se tarkoittaa, että lukiokoulutus tulee jäsentää uudestaan ja kirjoitusten sisältö miettiä vastaamaan paremmin korkeakouluvalintojen tarpeita. Samalla laadukkaan opintojen ohjauksen tarve kasvaa: lukiolaisten urasuunnitelmien tulee olla entistä selkeämmät jo viimeistään lukion toisena vuonna.

3) Pisteytysmalli on murheista pienin

Todistusvalinnan osana otetaan käyttöön ylioppilaskirjoitusten arvosanat toisiinsa suhteuttava pisteytystyökalu. Yliopiston hakukohteille tulisi valittavaksi yksi kolmesta pistetaulukosta: 1) perustaulukko, 2) kielitaulukko tai 3) matemaattinen taulukko. Kukin taulukko sisältää erilaisen kokoonpanon ylioppilaskirjoitusten aineita. Yliopisto voi myös päättää olla soveltamatta taulukkoa, mutta vahva paine valtakunnallisesti yhdenmukaiselle mallille säilyy. Luonnos pisteytystyökalusta on hyvä alku, mutta siinä on yhä valuvikoja. 

Pisteytystyökalu jättää huomioimatta kaksi alinta ylioppilaskirjoitusten hyväksyttyä arvosanaa (B ja A), mikä luo yleissivistävyyttä heikentävän kannustimen pelata kirjoitettavien aineiden suhteen varman päälle. Malliin sisältyvä ainereaalin aineet eri koreihin ryhmittely on rakennettu liian vahvasti mediaaniopiskelijan näkökulmasta. Ryhmittely ei  tunnista moninaista eri aineyhdistelmien kirjoa, joka voisi hyödyttää yliopisto-opinnoissa.

Työkalu ei ole OKM:n kehittämä vaan Helsingin yliopiston koordinoiman kärkihankkeen (http://oha-forum.fi/hankkeet/karkihanke/) luomus. Jos valtakunnalliseen valintayhteistyöhön ja todistusvalintoihin todella siirrytään OKM:n tavoitteiden mukaisesti, on mielekästä, että pisteytys on mahdollisimman läpinäkyvä ja johdonmukainen hakijan näkökulmasta. 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kommentoi pisteytystyökalua tammikuussa yliopiston sisäisellä kommenttikierroksella. Myös muut yliopistot ovat antaneet lausuntojaan mallin yksityiskohdista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pisteytystyökalun pahimmat ongelmakohdat voivat korjaantua, jonka jälkeen työkalu toisi hakijan näkökulmasta selkeyttä koko opiskelijavalintauudistukseen.

Ongelmat lukion puolella säilyvät, jos OKM ei nosta jalkaansa kaasupolkimelta.

Heikki Isotalo
Asiantuntija, koulutuspolitiikka