Virheviesti

Notice: Only variables should be passed by reference funktiossa hyy_utils_i18n_translate_path() (rivi 193 tiedostossa /biz/1/hyy/git/drupal/modules/hyy_utils/hyy_utils.module).×

Media & arkisto

Uutiset

Opiskelijat laulavat ja ovat laulaneet kautta aikojen melkein missä vain: illanistujaisissa, pöytäjuhlissa, mielenosoituksissa, saunan lauteilla, approilla, matkoilla ja kulkueissa. Laulut ovat kiinteä osa opiskelijakulttuuria. Ne liittyvät arkeen ja juhlaan ottaen toisinaan kantaa kriittisesti, toisinaan arvostusta osoittaen. Lauluperinteet kulkevat järjestöissä, mutta tuovat yhteen myös väljempiä yhteisöjä. Laulu on tapa osoittaa yhteenkuuluvuutta ja siirtää perinteitä.

Toisaalta opiskelijat jatkuvasti sanoittavat lauluja uudelleen. Sanoitukset kuvaavat oman aikansa ilmiöitä ja ihmisiä olipa niiden sanoma sitten poliittinen tai tunnelman kohottaminen. Uusia lauluja on syntynyt niin kilpailujen tuloksena kuin hetken huumassa, niitä ovat tuottaneet yksilöt ja kollektiivit. Toiset sanoitukset jäävät kirjoittajiensa pöytälaatikoihin, toiset kaikuvat vuosikymmenten jälkeen täysin uusissa yhteyksissä.

Millaisia opiskelijalauluihin liittyviä muistoja sinulla on? Kerro muistosi ja kokemuksesi opiskelijoiden laulukulttuurista. Olemme kiinnostuneita sekä nykyisten että entisten opiskelijoiden muistoista niin järjestöjen kuin yksittäisten opiskelijoidenkin näkökulmasta. Lisäksi haluamme tallentaa opiskelijoiden omia sanoituksia ja niihin liittyviä tarinoita.

Ideoita ja innostusta kirjoituksellesi voit hakea alla olevista kysymyksistä:

Miten laulut liittyvät tai liittyivät opiskeluaikaasi?
Mitä lauluja laulettiin ja millaisissa yhteyksissä?
Mistä lauluista pidettiin ja mitä paheksuttiin?
Mikä oli lempilaulusi? Miksi?
Liittyikö lauluun sääntöjä, laululeikkejä tai perinteitä?

Oletko ollut mukana tekemässä uusia sanoituksia lauluihin?
Oletko sanoittanut uudelleen kappaleen tai lisäsäkeistön yksin tai yhdessä muiden kanssa?
Millaisessa yhteydessä sanoitus syntyi? Missä laulua laulettiin?
Tiedätkö, jäikö kappale elämään? Päätyikö se laulukirjaan ja levisikö laajemmalle?

Toivomme sinun liittävän mukaan uudelleen tekemäsi sanoituksen ja siihen liittyvät tiedot (sävelmä, mahdollinen koreografia tai muu esittämiseen liittyvä tieto).

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historian ystävät.

Tiedotamme keruun tuloksista marraskuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Lisätietoja:

SKS:n arkisto, keruu(a)finlit.fi, 0201 131 240
HYYHY ry, Sanna Supponen, sanna.supponen(a)helsinki.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Kerro vastauksessasi, milloin ja mitä opiskelit. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi oma ja mahdollisen haastateltavan suostumus siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Lähetä kirjoituksesi 30.6.2016 mennessä
linkin takaa löytyvällä lomakkeella (lomake on vain suomeksi) www.finlit.fi/opiskelijalaulut tai
postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Opiskelijalaulut” tai
sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu(a)finlit.fi, merkitse aihekenttään otsikoksi ”Opiskelijalaulut”.

Jos haluat lähettää myös laulukirjoja tai -vihkoja, ota etukäteen yhteyttä SKS:n arkistoon, keruu(a)finlit.fi, 0201 131 240.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitus on valinnut HYYn uudeksi tiedottajaksi humanististen tieteiden kandidaatti Siiri Salon. Toimi on määräaikainen opintovapaan sijaisuus 2.6.2016–17.2.2017.

HYYn tiedottaja vastaa ylioppilaskunnan tiedotuksesta ja tukee koko ylioppilaskunnan vaikuttamistyötä: viestii jäsenillemme palveluista, tapahtumista ja edunvalvonnasta ja mainostaa niitä printissä, verkossa kuin yliopiston seinillä. Tiedottaja vastaa myös HYYn verkkosivujen ylläpidosta ja uudistamisesta, kehittää ja hallitsee HYYn sosiaalisia medioita, kirjoittaa tiedotteet, ideoi ja editoi kannanottoja ja lausuntoja sekä tuottaa julkaisuja ideoista painoon asti. Tiedottaja on myös HYYn sisäinen kouluttaja hallitukselle ja asiantuntijoille ja konsultoi työyhteisöä jatkuvasti viestintäasioissa.

Salo, 27, on aiemmin työskennellyt muun muassa Rikosseuraamuslaitoksessa, Lahti Energiassa sekä avustanut vakituisesti Vaasan Ikkuna -lehteä. Hän on ollut Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen. Salo opiskelee filosofian maisteriksi Vaasan yliopistossa pääaineenaan organisaatioviestintä.

HYYn jäsenille tarjous ke 25.5. ja to 26.5. näytöksiin (molempina päivinä klo 12 ja klo 19) liput vain 10 €/lippu (norm. opiskelijalippu 19 €), niin kauan kuin lippuja riittää.

Esitykset n. 1h sisältäen väliajan.

Lippujen varaus p. 010 7331 331, mainitse koodi ”HYY yliopisto”. Liput lunastetaan Kansallisteatterin lippumyymälästä, ja HYYn jäsenyyden todistava opiskelijakortti tai yliopiston läsnäolotodistus on oltava mukana.

”Ihmiset, jotka tulevat alkoholistiperheestä kertovat järjestäen, että vanhempien juominen on jättänyt jäljen myös omaisiin, läheisiin ja puolisoihin. Kaikki siinä kärsivät, Fragilen ohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Törmi sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.”

Lisätietoja esityksestä:

http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/fragile-sarkyvaa/
http://yle.fi/uutiset/aikuisten_kannaaminen_pelottaa_nuoria__vanhempien_...

Helsingin yliopiston tutkinnot uudistuvat 1.8.2017 alkaen. Tiedekuntien nykyiset tutkintorakenteet muutetaan uusiksi kokonaisuuksiksi, koulutusohjelmiksi.

Uudet kandidaatin- ja maisterintutkintoon johtavien koulutusohjelmien nimet on nyt päätetty, ja ohjelmien suunnittelu jatkuu parhaillaan yliopiston Iso Pyörä -työryhmässä, tiedekunnissa ja laitoksilla ja uusien ohjelmien johtoryhmissä. Iso pyörä on projekti, joka käynnistettiin opetuksesta vastaavan vararehtori Keijo Hämäläisen aloitteesta vuonna 2014.

Lista uusista koulutusohjelmista tämän sivun lopussa.

Mitä nykyisille tutkintorakenteille ja -vaatimuksille tapahtuu?
Miksi niin tapahtuu?
Missä tiedekunnassa uudet koulutusohjelmat ovat?
Vanhentuvatko opinnot?
Milloin nykyisten opiskelijoiden pitää siirtyä uusiin ohjelmiin?

Kokosimme pienen FAQ-paketin.

Jos jotakin on jäänyt kysymättä tai vastaamatta alla, ota yhteyttä hallitukseemme tai asiantuntijoihimme!

Ison pyörän eteneminen yleensä: hallituksen jäsenet Laura Luoto ja Maria Loima, asiantuntija Anne Rautanen, tiedottaja Tapio Reinekoski.

Opiskelijan oikeusturva: hallituksen jäsen Tarik Ahsanullah, asiantuntija Anne Rautanen, tiedottaja Tapio Reinekoski.

Lisää tietoa saat myös esimerkiksi oman oppiaineesi opiskelijaedustajilta (eli ”hallopedeilta”). Heidän yhteystietonsa löydät yksikkökohtaisesti täältä: https://www.halloped.fi/fi/helsinki/organs.

Uusien koulutusohjelmien opiskelijaedustajat ja heidän yhteystietonsa päivitetään myös halloped.fi-sivustolle heti kun kaikki edustajat on valittu.

1) Mitä uudistus tekee opinnoilleni? Lopetetaanko oppiaineita sen vuoksi? Mitä tapahtuu nyt? Kuka valvoo opiskelijoiden etua?

Uudistuksen tarkoitus on luoda Helsingin yliopistoon uudet koulutusohjelmat lukuvuodesta 2017–18 alusta alkaen. Koulutusohjelmat eivät enää perustuisi nykyisten oppiaineiden, laitosten ja tiedekuntien jaolle, vaan yliopiston eri tieteenalojen pohjalle. Yhdessä koulutusohjelmassa voi siis uudistuksen jälkeen olla opintojaksoja ja sisältöjä useilta nykyisiltä laitoksilta tai tiedekunnilta. Toisaalta jotkin uudet koulutusohjelmat voivat olla myös lähes yksi yhteen samanlaisia nykyisten pääaineiden tutkintorakenteiden kanssa.

Uudistus ei siis itsessään ole uhka oppiaineiden tulevaisuudelle, vaan rehtori, tiedekunnat ja laitosjohtajat ovat tehneet irtisanomispäätöksiä yliopiston muutosohjelman, eli yliopiston rahoituksen leikkausten vuoksi aloitettujen säästöjen seurauksena. Huolestuttavin tilanne on nyt oppiaineilla, joiden resurssit ovat aiemminkin olleet huonot. Vaikka nämä aineet eivät saisi omaa kandi- tai maisteriohjelmaa, niitä voi edelleen opettaa valinnaisina moduuleina tai opintosuuntina. Se edellyttää kuitenkin tahtoa ja oppiaineen aseman puolustamista uusien koulutusohjelmien johtoryhmiin valituilta hallinnon opiskelijaedustajilta ja ainejärjestöiltä tiivistä yhteistyötä heidän kanssaan.

Uudistusta suunnittelevassa Ison pyörä -työryhmässä opiskelijoita edustaa HYYn koulutuspoliittinen asiantuntija Janne Lardot. Laajoista periaatelinjauksista ja esimerkiksi lopullisista uusista koulutusohjelmista päättää yliopiston opintoasiainneuvosto ONE, jossa opiskelijoita edustaa HYYn koulutuspoliittinen asiantuntija Anne Rautanen. Ylioppilaskunta on rekrytoinut uusien kandi- ja maisteriohjelmien johtoryhmiin opiskelijaedustajia talven ja kevään ajan.

2) Millaisia ovat koulutusohjelmat ja uudet hakukohteet?

Uudet koulutusohjelmat on listattu tämän sivun loppuun. Maisteriohjelmien jako ei ole vielä lopullinen.

Hakukohteet lukuvuoden 2017–18 alusta alkaen ovat uusia kandi- tai maisteriohjelmia. Hakuvaiheessa ei tarvitse vielä valita sitovasti jotakin tiettyä tieteenalaa, vaan opintojen edetessä voi tarkentaa opintosuuntaansa valitun koulutusohjelman sisällä usean tieteenalan tai sisältökokonaisuuden valikoimasta. Opiskelijat voivat myös sisällyttää tutkintoonsa yksilöllisiä valinnaisia opintoja muiden koulutusohjelmien tieteenaloilta ja opintosisällöistä.

Jokaiselle koulutusohjelmalle, opintokokonaisuudelle ja opintojaksolle laaditaan tarkat ja konkreettiset osaamistavoitteet. Opintojaksoista on kuvattava sisällöt, arviointimenetelmät sekä opetusmuodot. Nykyisenkaltaisista, epämääräisistä osaamistavoitteista, esimerkiksi ”kurssin suoritettuaan opiskelija osaa alan peruskäsitteistön ja -teoriat”, on määrä päästä eroon ja kohti käytäntöä. Jokaisen opintojakson kohdalla on eriteltävä, millaisia taitoja jakso kerryttää ja mihin tarkoitukseen – joko myöhempiä opintoja tai valmistumisen jälkeisiä työtehtäviä varten.
Uusien koulutusohjelmien aikataulujen ja työtapojen tulee myös tukea opintojen sujuvaa etenemistä ja päätoimista opiskelua.

3) Vaihtuuko pääaineeni? Vanhentuvatko nykyiset opintoni?

Nykyiset opiskelijat saavat kolmen vuoden siirtymävaiheen, jonka aikana he voivat suorittaa opintonsa loppuun nykyisten tutkintorakenteiden mukaan. Lukuvuoden 2016–17 tutkintovaatimukset ovat voimassa siirtymävaiheen loppuun asti.

Nykyiset opiskelijat voivat halutessaan myös siirtyä suorittamaan tutkintoaan uusien koulutusohjelmien mukaisesti.  Siirtymisen tarkat ehdot, esimerkiksi ”siltaopintojen” määrä, ovat vielä suunnitteilla.

Jos siirryt uuteen ohjelmaan, et voi palata enää vanhaan tutkintorakenteeseen. Jos haluat siirtyä uuteen koulutusohjelmaan ja olet jo suorittanut kandi- tai maisterintutkintoon liittyviä opintoja, ne korvaavat opintojaksoja myös uudesta koulutusohjelmasta. Kaikki oppiaineita varten laaditaan myöhemmin siirtotaulukot, joista käy ilmi, mitkä vanhojen tutkintojen opintojaksot vastaavat uusien koulutusohjelmien opintojaksoja. 

Valmiit tutkinnot eivät vanhene. Yli kymmenen vuotta vanhoja opintoja, joita ei ole sidottu kokonaiseen kandi- tai maisterintutkintoon, ei voi enää sisällyttää uusien koulutusohjelmien mukaisiin tutkintoihin. Siirtymäajan puitteissa valmistuvien opinnot vanhenevat nykyisten säännösten mukaisesti.
Yliopisto kokoaa lisätietoja Ison pyörän etenemisestä, valmistelutyöstä, aikataulusta ja tehdyistä päätöksistä Flammaan sivulle https://flamma.helsinki.fi/fi/iso-pyora.

Tiedekuntien omia verkkosivuja ja tiedotusta kannattaa myös seurata.
Jos haluat tietää, mitä esimerkiksi rehtorin päätökset tai Ison pyörän työryhmän muistiot tarkoittavat käytännössä, voit ottaa yhteyttä oppiaineesi hallinnon opiskelijaedustajiin tai HYYn koulutuspolitiikasta vastaaviin hallituksen jäseniin tai asiantuntijoihin.

4) Haluan vaikuttaa oppiaineideni tulevaisuuteen – mitä pitäisi tehdä?

Aika antaa palautetta omien oppiaineiden opintojen ongelmista on nyt. Vaikuttaminen onnistuu joukolla: kertokaa ainejärjestönne ja opiskelijaedustajien kanssa tiedekunnan opetuksesta vastaavalle varadekaanille ja uusien koulutusohjelmien johtoryhmien johtajille, miten opintoja tulisi uudistaa.

Vaikka Ison pyörän tavoite on selkiyttää tutkintojen opiskelijoille antamia valmiuksia ja auttaa opiskelijoita hahmottamaan oma osaamisensa paremmin, tavoitteet voivat aina jäädä vain sanoiksi. Opiskelijoiden on siis osallistuttava aktiivisesti uusien ohjelmien suunnitteluun ja annettava palautetta siitä, miten työssä on onnistuttu. Ainejärjestöjen ja hallinnon opiskelijaedustajien yhteistyö huomioidaan varmasti uusien koulutusohjelmien johtoryhmissä. Johtoryhmässä vaikuttavan opiskelijaedustajan taakse kannattaa kuitenkin yrittää kerätä koko ainejärjestön kantoja ja tuki.

HYY saa kuulla yliopiston hallinnolta usein, että opiskelijat eivät ole huomauttaneet ongelmista opintojen suunnittelussa ja suorittamisessa tai esittäneet kehitysideoita. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että kaikki on hyvin; kritiikin ”puute” johtuu mitä todennäköisimmin pikemmin siitä, etteivät opiskelijoiden huolet ja ongelmat kantaudu yliopiston hallintoon asti.
Samaan aikaan kun koulutusohjelmia uudistetaan, yliopisto irtisanoo työntekijöitä ja rakentaa myös hallintoaan uuteen muotoon, ”yliopistopalveluiksi”. Yliopiston säästöistä ja irtisanomisista johtuvia ongelmia ei voi selittää Ison pyörän tai hallintouudistuksen aiheuttamilla muutoksilla eikä niitä voi käyttää tekosyynä opintojen hidastamiselle, opetuksen ja tenttien peruuttamiselle tai opintoneuvonnan puutteelle.

Opintojen ohjausta kannattaa pyytää jo nyt oman oppiaineen tai laitoksen opintohallinnon henkilökunnalta. Opintohallinnon tulee poikkeuksetta hoitaa perustehtävänsä: tehdä opiskelijavalinnat, ohjata opiskelijoita ja huolehtia opiskelijoiden valmistumiseen liittyvistä hallintotehtävistä.

Mikään käynnistä olevista muutoksista ei saa hankaloittaa opintojen sujuvuutta tai viivästyttää valmistumista. HYY on kerännyt opiskelijoilta tietoa yliopiston säästöjen ja samanaikaisten suurten rakenteellisten muutosten vaikutuksista: on selvää, että ongelmia on ilmennyt jo. Ylioppilaskunta toivoo, että se saisi mahdollisimman usein ja ajoissa tietoa ongelmatilanteista – joko suoraan tai hallinnon opiskelijaedustajien kautta.

Uudet kandiohjelmat syyslukukaudesta 2017 alkaen:

Biologian kandiohjelma
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti LuK

Elintarviketieteiden kandiohjelma
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Elintarviketieteiden kandidaatti (ETK)

Eläinlääketieteen kandiohjelma
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Eläinlääketieteen kandidaatti (ELK)

Farmaseutin koulutusohjelma
Farmasian tiedekunta
Farmaseutin tutkinto

Filosofian kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta / Valtiotieteellinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK) / Valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Fysikaalisten tieteiden kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Geotieteiden kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Historian kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Kandidatprogram i samhällsvetenskaper
Svenska social- och kommunalhögskolan
Politices kandidat (Pol. Kand.)

Kasvatustieteiden kandiohjelma
Käyttäytymistieteellinen tiedekunta
Kasvatustieteen kandidaatti (KK)

Kemian kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Kielten kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Kulttuurien tutkimuksen kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Logopedian kandiohjelma
Lääketieteellinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Maantieteen kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Maataloustieteiden kandiohjelma
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Maatalous-metsätieteiden kandidaatti (MMK)

Matemaattisten tieteiden kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta / Valtiotieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Metsätieteiden kandiohjelma
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Maatalous-metsätieteiden kandidaatti (MMK)

Molekyylibiotieteiden kandiohjelma
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta / Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Oikeusnotaarin koulutusohjelma
Oikeustieteellinen tiedekunta
Oikeusnotaarin tutkinto (ON)

Politiikan ja viestinnän kandiohjelma
Valtiotieteellinen tiedekunta
Valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Psykologian kandiohjelma
Lääketieteellinen tiedekunta
Psykologian kandidaatti (PsK)

Sosiaalitieteiden kandiohjelma
Valtiotieteellinen tiedekunta
Valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Taiteiden tutkimuksen kandiohjelma
Humanistinen tiedekunta
Humanististen tieteiden kandidaatti (HuK)

Taloustieteen kandiohjelma
Valtiotieteellinen tiedekunta
Valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelma
Teologinen tiedekunta
Teologian kandidaatti (TK)

Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksen ja kehityksen kandiohjelma
Valtiotieteellinen tiedekunta
Valtiotieteiden kandidaatti (VTK)

Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma*
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Maatalous-metsätieteiden kandidaatti (MMK) / Elintarviketieteiden kandidaatti (ETK)

Ympäristötieteiden kandiohjelma
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta / Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Luonnontieteiden kandidaatti (LuK)

Uudet maisteriohjelmat syyslukukaudesta 2017 alkaen

    Advanced Spectroscopy in Chemistry (Erasmus +).
    Alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelma
    Contemporary Societes
    Data Science
    Ekologian ja evoluutiobiologian maisteriohjelma
    Eläinlääketieteen lisensiaatin koulutusohjelma
    Elintarvikealan liiketoiminnan ja koulutuksen maisteriohjelma
    Elintarviketieteet.
    English studies
    Environmental and Resource Economics
    Environmental Change and Global Sustainability
    European and Nordic Studies
    Filosofian maisteriohjelma
    Fysiikan maisteriohjelma (tähtitiede, kosmologia, avaruus- ja hiukkasfysiikka)
    Genetiikan ja molekulaaristen biotieteiden maisteriohjelma
    Geologian ja geofysiikan maisteriohjelma
    Global Media and Politics
    Hammaslääketieteen koulutusohjelma
    Historian koulutusohjelma
    Ihmisen ravitsemus ja ruokakäyttäytyminen
    Ilmakehätieteiden maisteriohjelma
    Intercultural Encounters and Diversities
    International Business Law
    Kääntämisen ja tulkkauksen maisteriohjelma
    Kasvatustieteiden maisteriohjelma
    Kasvibiologian maisteriohjelma
    Kaupunkitutkimuksen maisteriohjelma
    Kemian ja molekyylitieteiden maisteriohjelma
    Kielten maisteriohjelma
    Kirjallisuuden maisteriohjelma
    Kulttuuriperintö ja kulttuurien tulkinnat maisteriohjelma
    Lääketieteen koulutusohjelma - Utbildingsprogrammet i Medicin
    Life Science informatics
    Linguistic Diversity in the Digital Age
    Logopedian maisteriohjelma
    Maantieteen maisteriohjelma
    Maatalous-, ympäristö- ja luonnonvaraekonomian maisteriohjelma
    Maataloustieteiden maisteriohjelma
    Magisterprogram i samhällsvetenskaper
    Magisterprogrammet i kultur och kommunikation
    MA Programme for Finnish Teacher Education
    Matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan maisteriohjelma
    Matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelma
    Materiaalitutkimuksen maisteriohjelma
    Metsätieteiden ja biotalouden maisteriohjelma
    Mikrobiteteiden ja biotekniikan maisteriohjelma
    Neurotieteiden koulutusohjelma
    Oikeustieteen maisterin koulutusohjelma
    Pohjoismaisten kielten maisteriohjelma
    Politiikan ja viestinnän maisteriohjelma
    Proviisorin koulutusohjelma
    Psykologian maisteriohjelma
    Russian studies
    Sosiaalitieteiden maisteriohjelma
    Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma.
    Suomen kielen ja suomalais-ugrilaisten kielten ja kulttuurien maisteriohjelma
    Taiteiden tutkimuksen maisteriohjelma
    Taloustieteen maisteriohjelma
    Teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriohjelma
    Teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelma
    Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma
    Translationaalisen lääketieteen koulutusohjelma
    Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelma

Huolettaako ainejärjestösi tulevaisuus koulutusohjelmien muutosten keskellä? Edellyttääkö tämä järjestöltäsi sääntömuutosta esimerkiksi jäsenyyden suhteen? Ovatko järjestösi säännöt sekavat tai muuten vain remontin tarpeessa? 

HYYn järjestösektori ja koulutuspoliittinen sektori järjestävät sääntömuutosillan sääntöjään pohtiville järjestöille. Sääntömuutosillassa käsitellään myös Iso pyörä -uudistuksen seurauksia aine- ja tiedekuntajärjestökentän näkökulmasta. Illassa tarjoillaan tietoa yhdistyslaista ja yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta myös muustakin kuin vain ainejärjestön näkökulmasta. 

Iltaan kannattaa osallistua, jos olet
-koskaan harkinnut järjestösi sääntöjen muuttamista
-keskellä järjestön sääntömuutosprosessia
-epätietoinen siitä, miten sääntömuutos tehdään
-miettinyt ainejärjestösi tulevaisuutta yliopiston muutostilassa
-kiinnostunut säännöistä
-kiinnostunut siitä, miten Iso pyörä vaikuttaa järjestökenttään

Kysymyksiä illan aiheisiin liittyen voi lähettää jo ennakkoon osoitteeseen santeri.velin(a)hyy.fi

Tapahtuma järjestetään Mannerheim-salissa (Mannerheimintie 5 A 5. kerros) 23.5. klo 17-20. Tila on valitettavasti esteellinen. Tapahtuma pidetään pääosin suomeksi.

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/808533175914162/

”Mitä jos voisit palata ajassa? Mitä jos voisit valita uudelleen?”

HYYn jäsenille tarjous ti 17.5. ja to 19.5. klo 19 näytöksiin liput vain 10 €/lippu (norm. opiskelijalippu 22 €), niin kauan kuin lippuja riittää.

Esitykset suurella näyttämöllä, 2 h 55 min sisältäen väliajan.

Lippujen varaus p. 010 7331 331, mainitse koodi ”HYY yliopisto”. Liput lunastetaan Kansallisteatterin lippumyymälästä, ja HYYn jäsenyyden todistava opiskelijakortti tai yliopiston läsnäolotodistus on oltava mukana.

Lisätiedot esityksestä: http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/mahdolliset-maailmat/

Jäitkö ilman kesätöitä? Kesätöitä on mahdollista saada lyhyelläkin varoitusajalla, erityisesti mikäli on valmis ottamaan vastaan töitä oman alan ulkopuolelta. Kannattaa siis edelleen pitää silmät auki ja seurata erilaisia työnhakusivustoja. Lisätietoa ja vinkkejä löytyy mm. urapalveluiden Flamma-sivuilta.

Kesän aikana voi myös opiskella. Opintotuki on opiskelijan ensisijainen toimeentulon turva. Jos opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen, hän voi hakea toimeentulotukea. Opiskelija ei pääsääntöisesti ole oikeutettu työmarkkinatukeen tai ansiosidonnaiseen työttömyystukeen.

Opintotuki

Jos opiskelet kesällä, voit hakea opintotukea myös kesäkuukausille. Monet tiedekunnat ja laitokset järjestävät kesällä tenttejä, jotka löydät tiedekunnan tai laitoksen sivuilta ja WebOodista. Ilmoittautuminen sulkeutuu yleensä jo toukokuussa, joten ilmoittaudu tentteihin hyvissä ajoin. Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta läsnäoleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, joten voit etsiä tutkintoosi sopivia kursseja myös avoimen yliopiston opintotarjonnasta.

Kesän ajan opintosuunnitelmassa tulee olla keskimäärin vähintään 5 opintopistettä jokaista tukikuukautta kohden, ja opintoja tulee olla jokaiselta kuukaudelta. Huomaa että kesäopintotuki kuluttaa tukikuukausia samalla tavalla kuin lukukausien ajaksi myönnetty tuki, joten hae kesäopintotukea vain jos aiot todella opiskella. Pelkkää asumislisää ei kannata hakea, koska sekin lasketaan kokonaiseksi opintotukikuukaudeksi ja vähennetään käytettävien tukikuukausien määrästä.

Helpoiten voit hakea kesäopintotukea Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta (www.kela.fi). Tukea kannattaa hakea hyvissä ajoin!

Lisätietoa Kelan sivuilta.

Toimeentulotuki

Jos et saa kesällä opintotukea, et ole löytänyt töitä, eikä sinulla ole tarpeeksi säästöjä elämiseen, voit hakea toimeentulotukea oman kunnan sosiaalitoimesta. Toimeentulotukea voi hakea myös täydentämään vähäisiä palkkatuloja, tai auttamaan palkkapäivään tai opintotuen maksuun asti.

Opiskelija voi saada toimeentulotukea, mikäli hän ei ole yrityksistä huolimatta saanut töitä, eikä tutkinnon kannalta mielekkäitä opintoja ole tarjolla. Toimeentulotukea hakiessa puolison tulot vaikuttavat päätökseen. Opintolaina lasketaan tuloksi tukikuukausilta riippumatta siitä, onko opiskelija todellisuudessa nostanut sitä.

Opiskelija voi hakea toimeentulotukea myös täydentämään vähäisiä palkkatuloja tai kattamaan toimeentulon palkkapäivään tai opintotuen maksuun asti. Esimerkiksi tilanteessa jossa opiskelijan viimeinen opintotuellinen kuukausi on toukokuu, opiskelija on töissä kesäkuun alusta alkaen, ja saa näin ensimmäisen palkkansa kesäkuun lopussa, opiskelija voi saada toimeentulotukea kesäkuun menojen kattamiseen.

Toimeentulotukea voi hakea sähköisesti tai kirjallisella hakemuksella. Hakemuksen käsittely voi viivästyä oikeiden liitteiden puuttuessa, joten tarkista hakiessasi että sisällytät tarvittavat liitteet hakemukseesi.

Lisätietoa oman kuntasi sosiaalitoimesta, Helsingissä täältä.

Työmarkkinatuki tai ansiosidonnainen työttömyystuki

Opiskelija ei pääsääntöisesti ole kesän aikana oikeutettu työmarkkinatukeen tai ansiosidonnaiseen työttömyystukeen. Poikkeuksena on tilanne, jossa opinnot ovat jo valmiit, mutta tutkintotodistuksen saaminen viivästyy opiskelijasta riippumattomasta syystä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon.

Lisätietoa Uudenmaan TE-toimiston sivuilta.

Lisätietoja kesätoimeentuloasioissa antaa HYYn toimeentuloasiantuntija Aino Jones, aino.jones@hyy.fi tai 050 543 9608.