#SaiskoOllaVaateria

Irja Vaateri SYLin hallitukseen 2024

Oon Irja Vaateri, 26-vuotias sillanrakentaja ja tuloshakuinen maailmanparantaja. Haen Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen 2024, koska haluan jatkaa työtäni opiskelijoiden edunvalvonnan parissa vaikuttavammin, isommin ja paremmin. Joten, #SaiskoOllaVaateria?

Vaateria pähkinänkuoressa

 • Kasvatustieteiden opiskelija kotitalousopettajan opintosuunnalla
 • HYYn hallituksen jäsen (kaupunki, asuminen, terveys ja liikunta)
 • Kotoisin Tampereelta
 • Kätevä paketti idealismia teoilla, tilannekomiikkaa ja puujalkavitsejä
 • Sukkela verkostoituja ja tarvittaessa jämäkkä, mutta kuitenkin aina valmis neuvottelemaan

Yhteiskunta vaateriin

Vuosi toisensa jälkeen toteamme, että ensi vuosi on SYLin vaikuttamisen kannalta tärkeä vuosi. Orpon hallitusohjelma ja syksyn budjettiriihi ovat osoittaneet selkeästi, ettei saavutetut edut ole pysyviä, vaan opiskelijoiden edunvalvonta vaatii jatkuvaa työtä. Ensi vuonna SYLin edessä on monia suuria sosiaalipoliittisia kysymyksiä. Liiton tulee pystyä parhaimmalla mahdollisella tavalla ajamaan opiskelijan etua, kun sosiaaliturvauudistusta edistetään.

Opintolainakanta on tämän vuoden tammikuussa ollut hurjat 6 miljardia, eikä suunta vaikuta olevan kuin nousujohteinen. Opiskelija-asuntojen uudisrakentaminen ja peruskorjaukset ovat uhattuna, ja on aiheellista tavoitella vähintäänkin lisää torjuntavoittoja. On sitä työnsarkaa riittävästi resursoitujen terveyspalveluiden sekä laadukkaan ja maksuttoman koulutuksenkin eteen. Ja hei, vaalejahan on myös ensi vuonna!

Poliittiset paperit ovat tärkeitä, ja siksi ne pitää myös toteuttaa – mä oon tottunut saamaan asioita aikaan. Oon tottunut tekemään töitä kädet savessa ja oon valmis tarttumaan toimeen opiskelijoiden edunvalvonnan vuoksi jatkossakin: vaatimaan oikeudenmukaisempaa politiikkaa meitä kohtaan, joilta on höylätty elämäntilanteen määräaikaisuuteen vedoten jo aivan liikaa.

Vaateria valtameressä

Olen tottunut verkostoituja. Puoluepoliittisessa toiminnassa olen muodostanut suhteita monipuolisesti oman puolueeni sisällä, mutta sosiaaliset piirini eivät ole kuitenkaan rajoittuneet vain yhden yhteisön sisälle ja tulen erinomaisesti toimeen myös sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa en ole samaa mieltä. Politiikka on kompromisseja, ja konsensushakuisena ihmisenä olen halukas löytämään kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja. Opiskelijat ovat moninainen joukko. Kun huomioimme monet eri näkökulmat, teemme myös parempia päätöksiä.

HYYn hallitusvuoden aikana olen tehnyt työtä opiskelijoiden edunvalvonnan parissa muun muassa useita eduskuntavaaliehdokkaita tapaamalla, opiskelijoiden mielenterveyskriisistä kirjoittamalla sekä kontaktoimalla HSL:n hallituksen jäseniä HSL:n suunnitelmista siirtyä opiskelijoille yhä kalliimpaan hinnoittelumalliin. Lisäksi olen luonut sekä ylläpitänyt HYYn suhteita kaupungin päättäjiin ja sidosryhmiin tulevaisuuden vaikuttamistyötä varten, sillä sosiaalipolitiikassa on harvemmin pikavoittoja saatavilla. En ole tietenkään puurtanut yksin – olen sekä tukenut muita työyhteisöni jäseniä, että itse saanut tukea työyhteisöltäni. Koen saavani paljon inspiraatiota muiden onnistumisista, ja toivon, että omalla esimerkilläni inspiroin myös muita. Työtä opiskelijoiden edunvalvonnassa jatkan innostuneena ja kehittävällä otteella kauteni loppuun saakka, ja tätä innostusta riittää myös tulevaisuudessa.

Vielä muutamia vuosia sitten pohdin, olenko tarpeeksi fiksu yliopistoon. Itselleni olen jo todistanut, että minusta voi tulla mitä vaan. Haluan päästä näyttämään myös muille, että yliopistot ja opiskelijaelämä kuuluu kaikille – että opiskelijoita voi edustaa valtakunnallisella tasolla myös he, jotka eivät ole kasvaneet akateemiseen kulttuuriin.

SYL vaateriin

  • Opiskelijat eivät halua ihmeitä

   Ylioppilasliike on juuri niin vahva kuin sen jäsenet. Liittotason edunvalvonta on suurimmilta osin kabineteissa vaikuttamista, mutta yhteisön voima testataan tiukassa paikassa. On tärkeää, että tarvittaessa koko opiskelijaliike näyttää voimansa. Siksi on ilo, että opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset suivaannuttavat ja aktivoivat aivan tavallisia opiskelijoita.

   Unelmieni ylioppilasliikkeessä jäsenet kokevat laajemmin ylioppilaskuntansa omaksi yhteisökseen. SYLin tulee olla koko opiskelijayhteisön ääni. Se ei aidosti toteudu, mikäli edustajistovaalien äänestysprosentit laahaavat lattiaa ja linjoista päättävät vain samaa mieltä olevat. Siksi on tärkeää, että ylioppilasliike on saavutettava kaikille kielestä tai taustasta riippumatta.

   Mun kampanjan teema on “hyvä arki myös opiskelijoille”. Opiskelijoiden asema ei ole viime vuosikymmeniin parantunut merkittävästi. Opiskelijoiden etua ei olla aidosti edistetty päätöksenteossa – opintorahan indeksin palauttaminen demarijohtoisessa hallituksessa oli laiha lohtu, eikä sitäkään iloa kauaa kestänyt.

   Opiskelijat eivät halua ihmeitä. Valtaosa haluaa perushyvää arkea ja tutkinnon. Ei kyse ole ahneudesta tai kohtuuttomasta vaatimuksesta.

  • Opiskelijoille kuuluu kohtuuhintainen koti

   Opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille. Pahimmassa tapauksessa asumiskustannukset kattaakseen opiskelija joutuu opintolainan nostamisen lisäksi tekemään töitä. Se, mikä on muille liian huonoa, on usein opiskelijoille liian hyvää. Opiskelijat eivät ole muusta yhteiskunnasta irrallisia – ei mikään muukaan ihmisryhmä hingu sankoin joukoin kimppakämppiin.

   Omannäköisellä ja omiin tarpeisiin soveltuvalla kodilla on suuri merkitys opiskelijan arjessa. Koti on enenevissä määrin paikka, jossa opiskelija edistää opintojaan, mutta myös paikka, jossa opiskelija lepää.

  • Opiskelijalla tulee olla oikeus päättää arkensa rytmistä

   Päätoimisen opiskelun tulee olla aidosti mahdollista ilman opintojen lopussa odottavaa velkavuorta. On tärkeää turvata myös opiskelijoille tyypillinen joustava työskentely. Asumistuen ansiotulovähennyksen poisto ei helpota epäsäännöllisiä työtunteja tekevän opiskelijan pyrkimyksiä täydentää toimeentuloaan.

  • Koulutuksen tulee olla riittävästi rahoitettua ja laadukasta

   Opiskelija voi hyvin, kun yliopistossa asiat toimivat. Oli kyse sitten riittävistä tukipalveluista tai kurssien joustavista suoritusmahdollisuuksista, opintojen sovittaminen arkeen on oleellista opiskelijan hyvinvoinnin sekä opintojen etenemisen kannalta.

SUOSITTELIJAT

Nasima Razmyar

Kansanedustaja, SDP:n 1. varapuheenjohtaja

 

Minulla on ollut ilo tuntea Irja pitkään. Hän on upea ihminen, ja ennen kaikkea hänellä on substanssi hallussa. Irjalla on paloa vaikuttaa ja halua muuttaa asioita, mutta hän haluaa tehdä sitä yhdessä muiden kanssa. Hän tietää, että lopputulos on usein silloin parempi. Valitkaa Irja SYLin hallitukseen!

Kristiina Kokko

Kokoomuksen puoluesihteeri

 

Irja hoitaa asian kuin asian kuntoon tehokkaasti ja motivoituneesti. Hän ei ole muiden vietävissä ja toimii sujuvasti myös ympäristöissä, joissa nuoret naiset ovat vähemmistössä. Hänestä SYL saisi pätevän tekijän. On ollut ilo tutustua Irjaan suomalaisen jenkkifutiksen parissa – tämä nimi kannattaa laittaa muistiin!

Amanda Pasanen

Helsingin kaupunginvaltuutettu (vihr.), kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, Hoasin hallituksen jäsen

 

Olen oppinut tuntemaan Irjan asioihin perehtyvänä ja sanavalmiina opiskelijavaikuttajana. Irjasta SYL saisi yhteistyökykyisen ja ahkeran hallituksen jäsenen, jolla on laajaa asiantuntemusta opiskelijoiden asumisesta ja terveydestä.

Leea Tolvas

Ylvan toimitusjohtaja, HYYn talousjohtaja

 

Irja hoitaa hommansa ammattitaitoisesti ja sovitusti maaliin. Hänestä SYL saisi omistautuneen ja huolellisen hallituksen jäsenen. Siksi Irja!

Kokemus

  • 2023 Hallituksen jäsen (kaupunki, asuminen, terveys, liikunta)
  • 2022–2024 Edustajiston jäsen
  • 2022 HYYn delegaation jäsen SYLin liittokokouksessa
  • 2022 Talousjohtokunnan jäsen
  • 2023 Nimitysvalmisteluvaliokunnan jäsen
  • 2023 Asumisen yhteistyöelimen varajäsen
  • 2023 Hallituksen jäsen
  • 2022 Hallituksen puheenjohtaja, viestintä
  • 2021 Sihteeri ja jäsenrekisterivastaava
  • 2023 Varsinainen puoluekokousedustaja
  • 2023 Vaalityö Elisa Gebhardin vaalitiimissä eduskuntavaaleissa
  • 2023 Johtokunnan varajäsen, Opiskelijoiden Sosialidemokraattinen Yhdistys OSY ry
  • 2022 Demarinuorten delegaation jäsen, Föreningen Nordisk Socialdemokratisk Ungdomin (FNSU) kongressi
  • 2022 Kesätyöntekijä, Sosialidemokraattiset Nuoret ry, vastuulle kuului myös viestintäsuunnittelijan työtehtävät
  • 2021 Vaalityö Elisa Gebhardin vaalitiimissä kuntavaaleissa
  • 2020–2022 Johtokunnan jäsen, Eurooppademarit Tähti
  • 2020–2021 Piirikokousedustaja, SDP Helsinki
  • 2020 Puheenjohtaja, Helsingin Sosialidemokraattinen Nuorisopiiri ry, puhe- ja läsnäolo-oikeus Helsingin SDP:n valtuustoryhmän kokouksissa
  • 2019 Tampereen Demarinuoret, kampanjatyöntekijä
  • 2019 Vaalityö Sofia Julinin vaalitiimissä eduskuntavaaleissa
  • 2023– Sivutoiminen yrittäjä, valokuvaus ja muu sisällöntuotanto
  • 2019–2022 Mediavastaava ja valokuvaaja, Helsinki Wolverines
  • 2019–2020 Hallinto- ja viestintäassistentti, Teollisuuden Palkansaajat TP ry

Slaidaa mun DM

irja.vaateri@hyy.fi

050 543 9615

Telegram, X ja LinkedIn: @irjavaateri

Instagram: @irj.v