13.6.2023

Koulutuspoliittisen sektorin kevätkatsaus 2023

UUTINEN

Mitä HYYn koulutuspoliittiselle sektorille on kuulunut tänä keväänä? Mitä olemme tehneet ja mihin olemme vaikuttaneet? Tästä uutisesta saat selville, mitä hallituksen koulutuspoliittiset vastaavat Teemu Kovanen ja Onni Nyman sekä koulutuspoliittiset asiantuntijat Riku-Petteri Kyllönen ja Mathilda Timmer ovat puuhanneet! Tuore koulutuspoliittinen asiantuntijamme Riku-Petteri aloitti työssä maaliskuussa.

 

Kommentti- ja lausuntopyynnöt

Vuoden alkupuolella kommentoimme yliopiston strategian päivitystä, jonka yliopiston hallitus aloitti muuttuneen maailmantilanteen seurauksena. Kommentoitavat muutostekijät liittyivät erilaisiin globaaleihin kriiseihin: ekologinen kestävyyskriisi, pandemiat ja sodat. Kommentoitavana oli kriisien aiheuttamat haasteet suomalaisessa yhteiskunnassa, vaikutukset yliopistoon ja yliopiston toimintakykyyn.

Kommentoimme myös tutkielmatyöryhmän ehdotuksia sujuvoittaa maisterintutkielmien tekemistä. Keväällä yliopisto on päivittänyt opetusfilosfiansa, mihin osallistuimme osallistuimme kirjallisella kommentilla ja opintoasiainneuvostossa keskustelemalla.

 

Rehtorin valinta

Yliopiston kevään merkittävimpien toimien joukossa on ollut rehtorin valinta. Pidimme yllä keskustelua opiskelijoiden näkökulmasta tärkeistä ominaisuuksista rehtorissa. Seurasimme prosessin kulkua tarkasti niin kollegion kuulemisessa kuin julkisessa keskustelussa.

Viestimme aktiivisesti valintaprosessin eri vaiheista, ja toimme opiskelijoiden näkemyksiä esille. Yhteistyössä Professoriliiton, Tieteentekijöiden liiton ja väitöskirjatutkijoiden kanssa toimme koko yliopistoyhteisön ääntä kuuluviin. Tuimme myös kollegion opiskelijaedustajia tärkeässä työssä ja keskusteluissa aiheeseen liittyen.

Yliopiston hallitus valitsee vararehtorit kokouksessaan 14.6.

 

Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalien alla osallistuimme HYYn eduskuntavaalityöhön. Tapasimme eduskuntavaaliehdokkaita, ja osallistuimme yliopiston järjestämiin puoluepäiviin. Tapaamisten ohella rakensimme yhteyksiä tuleviin kansanedustajiin ja muihin merkittäviin vaikuttajiin.

 

Yliopisto-opetuksen tulevaisuus ja skenaariotyöt

Osana yliopisto-opetuksen juhlavuotta osallistuimme Yliopisto-opetuksen skenaariot 2035 – työpajaan. Järjestimme yhteistyössä yliopiston kanssa opiskelijoille suunnatun skenaariotyöpajan, jossa syvennyttiin yliopiston mahdollisiin vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin, ja näiden vaikutuksiin opiskelijoille. Yliopiston skenaariotyöllä on ollut keskeinen merkitys myös esimerkiksi strategian ja opetusfilosofian päivitysprosesseissa.

 

Sähköinen tutkintotodistus

Yliopisto valmistelee tutkintotodistusten siirtämistä täysin sähköiseen muotoon. Keräsimme muutoksesta palautetta lomakkeella, johon vastasi lähes 800 opiskelijaa. Uudistusta ei ole otettu ilolla vastaan, sillä asteikolla yhdestä kymmeneen uudistukselle annettiin arvosanaksi vain 2,2. Välitimme kaiken palautteen yliopistolle sellaisenaan, ja jatkamme keskustelua yliopiston kanssa.

 

Opiskelijaedustajia haussa

Järjestimme alkuvuodesta suuren täydennyshaun opiskelijaedustajapaikkoihin. Tämän lisäksi loppukeväästä valitsimme uudet opiskelijaedustajat oikeusturvalautakuntaan, Una Europan Student Boardiin, opetuksen digitalisaation ohjausryhmään sekä tiedekasvatusverkoston ohjausryhmään.

 

Tapaamiset ja muu vaikuttaminen

Olemme aktiivisesti osallistuneet kokouksiin ja tavanneet erinäisiä sidosryhmiä. Jatkoimme säännöllisiä tapaamisia yliopiston opetuksen toimialan kehitysjohtajan Susanna Niinistö-Sivurannan kanssa. Teemoina keskusteluissa on ollut muun muassa opetusfilosofia, yliopiston tulevaisuuden skenaariot ja opetuksen kehittäminen, kv-opiskelijoiden neuvonta ja tukeminen, opiskelijaedustajien mahdollisuudet olla pois läsnäolopakollisilta tunneilta hallintoon osallistumisen vuoksi.

Osana toimintakulttuurin kehittämishanketta olemme osallistuneet yliopiston kehittämiseen. Hankkeessa tartutaan koko yliopistoyhteisön toimintakulttuurin kehittämiseen koordinoidusti niin opiskelijoiden kuin henkilöstönkin hyvinvoinnin ja yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi.

Yhteistyössä hankkeen kanssa järjestimme työpajan oppimisseikkailussa. Työpajan avulla saimme arvokkaita näkemyksiä opiskelijoiden tiedeyhteisöön kuulumisesta, ja siitä miten yhteenkuuluvuutta voisi vahvistaa. Järjestimme myös keskustan ja Viikin kampuksilla opiskelijoille ja henkilökunnalle yhteistilaisuudet, joissa pohdittiin yhdessä miten yhteisöllisyyttä ja inklusiivisuutta voidaan vahvistaa yliopistolla.

Olemme myös osallistuneet yliopiston vuosipäiväjuhlaan, Suomen ylioppilaskuntien liiton kevätseminaariin ja koulutuspoliittisiin sektoritapaamisiin. Tapasimme yliopiston johtoa illallisella, jonka teemana oli yliopisto-opetuksen tulevaisuus.

Olemme myös edustaneet opiskelijoita yliopiston eri toimielimissä ja työryhmissä. Olemme vaikuttaneet muun muassa opintoasiainneuvostossa (ONE), toimintatapakulttuurin kehittämisprojektissa, koulutusohjelmien katselumuksen projekti- ja ohjausryhmissä sekä yliopiston laadunhallinan ohjausryhmässä. Tapasimme myös taloustieteen professori Hannu Vartiaista keskustellen yliopistojen rahoitusmalleista.

Hallituksen koulutuspoliittiset vastaavat Teemu ja Onni osallistuivat keskusteluun opiskelijoiden paluusta kampuksille. Teemu ja Onni osallistuivat myös oppimisseikkailuun osana opetuksen juhlavuotta, aiheena hallinnon opiskelijoiden osallistaminen koulutusohjelmien kehittämiseen. Onni osallistui Opettajien akatemian 10v juhlaseminaarin paneelikeskusteluun aiheena opetuksen ja oppimisen tulevaisuus.

 

Keväisin kopoterveisin

Teemu Kovanen & Onni Nyman

Hallituksen koulutuspolitiikasta vastaavat jäsenet

 

Riku-Petteri Kyllönen & Mathilda Timmer

Koulutuspoliittiset asiantuntijat